SLJ 8

11. teden in skorajšnja vrnitev v šolske klopi. Se že veselim in upam, da vi tudi. Pregledali bomo vse, kar smo delali v času epidemije. Dneve do našega srečanja namenite urejanju zvezka in DZ, da ne bo potem nepotrebnih težav pri zaključevanju ocen. 

10. teden je pred nami. Morda se naslednji teden že vidimo. Kot slišim, se nekaj dogovarjajo glede vrnitve vseh v šole. Bomo videli. Do takrat pa, kot smo že navajeni vse te tedne.

Sreda in petek, 27. 5. in 29. 5. 2020

Navodila so v priponki. Sošolka

Ponedeljek in torek, 25. 5. – 26. 5 2020

Nekaj ur bomo posvetili našemu zelo znanemu pesniku Tonetu Pavčku. Poglej priponko.  Tone Pavček

20. 5 je datum, ko naj bi mi oddali nalogo, ki jo bom ocenila. Vsi, ki jo boste oddali kasneje, boste dobili 5 točk manj, kot je navedeno v navodilih za delo,ki sem vam jih poslala.

9. teden učenja na daljavo. Čaka nas še nekaj književnosti in slovnice, zato bomo delali malo mešano, da vam ne bo dolgčas.

Sreda, 19. 5 in petek 21.5

Ostal nam je še en odvisnik, in sicer PRILASTKOV ODVISNIK.

1. V zvezek zapišite naslov in definicijo: To je odvisni stavek, ki natančneje določa predmet, osebek ali prislovno določilo. Po njem se vprašamo z vprašalnico kateri (kakšen, čigav redkeje) in z besedo, na katero se odvisnik nanaša. Veznika sta ki/kateri.

Npr. Voda je mrzla zaradi ledenikov, ki se talijo.

Veznik je ki. Vprašalnica pa: Zaradi katerih ledenikov je voda mrzla?

2. V DZ reši naloge od 4. do 8. na straneh 90 – 95. Preberi si zapis o prilastkovem odvisniku na strani 93.

3. Na spodnji povezavi reši naloge od strani 191 do 193.

https://eucbeniki.sio.si/slo8/2321/index3.html

Ponedeljek, 18. 5. 2020

Tokrat boste poslušali razlago snovi, ki smo jo mi že obravnavali, s strani nekega dečka. Morda vam bo zato snov bližje. 🙂

Še vedno niste vsi učenci oddali komentarja za predstavo. Oglejte si predstavo in mi napišite na mail ali na stran, ki sem vam jo posredovala, komentar. Vse to bom upoštevala pri zaključevanju ocen.

8. teden je pred nami, se zdi že kot neskončnost, ampak ni, bo tudi to mimo. Upam, da ste kaj na soncu, hodite, kolesarite …

Rada bi vas spomnila, da je rok za oddajo nalog o prebrani knjigi 20. 5. Ocene vam bom posredovala od 18. 5. naprej, odvisno, kdaj boste poslali izdelek.

Torek, 12. 5. 2020 in sreda, 13. 5. 2020

V DZ na straneh 82 in 83 preberi besedilo o Cerkniškem jezeru in odgovori na vprašanja od 2. do 11.

V zvezke zapiši: Besedilo, v katerem je predstavljeno, kako naravni pojav nastane in kakšne so njegove posledice, imenujemo razlaga naravnega pojava.
Izberi se enega od naravnih pojavov in ga na kratko opiši v zvezek (potres, vulkan, toča, mavrica …)

Petek je tokrat še namenjen izdelavi naloge za oceno.

 

Z učiteljico Urško sva ugotovili, da ste nekateri zelo z levo roko vzeli KD. Vaša naloga je, da še enkrat komentirate ogledano predstavo, in sicer napišite, kakšna se vam je zdela, kaj menite o drugačnosti in komu bi jo priporočili. Najmanj tri povedi. Obvezno se podpišite, ker bom štela to kot opravljeno nalogo. Torej – ponovno na delo. 🙂

Pa smo v 7. tednu šole na daljavo. Kot ste že izvedeli, se v šolske klopi ne vračate več to šolsko leto. Malce sem žalostna, ker se ne bomo več videli, ampak saj bo september kmalu tu in bo takrat toliko bolj živahno.

Elektronsko pošto z navodili za ocenejvanje ste že dobili, če imate kaka vprašanja, se kar obrnite name.

Za 7. teden so navodila naslednja:

Ponedeljek, 4. 5. 2020

Ker bomo še veliko komunicirali prek elektronske pošte, je prav, da poznate pravila pisanja. Nekateri učitelji so presenečeni, kakšna sporočila jim pošiljate. Oblika sporočila odraža spoštovanje do naslovnika.

– Najprej je naveden nagovor (Spoštovani!, Pozdravljeni! …)

– Sledi vsebina sporočila (pravopisno pravilna). Velikokrat pišete vse z malimi začetnicami, brez ločil …

– Na koncu pa pozdravimo in se podpišemo.

Osvojite pisanje sporočil. V torek pa je kulturni dan.

Za sredo in petek sem se odločila, da bodo ure namenjene branju in izdelovanju naloge za slovenščino. To ne pomeni, da morate to delati točno takrat, ampak lahko ta čas porabite kadar koli.

V torek, 5. 5. 2020, bo kulturni dan. Učiteljica Polona me je opozorila, da imate nekateri takrat izbirne, ki pa bodo preloženi na kak drug dan, zato bodite malo pozorni, kdaj bodo. 

Pozdravljeni v 6. teden, ko še vedno ne vemo, koliko časa bomo delali od doma, ampak saj bodo kmalu počitnice. 🙂

Ne pozabite mi poslati primerjave Rozamunde in Urške. S tem sporočilom hkrati preverjam, če smo na liniji, ker se bo kmalu ocenjevalo znanje, če bomo še doma.

Ponedeljkova snov je spodaj skupaj s petkovo.

Sreda, 22. 4. 2020 in petek, 24. 4. 2020

Opravili boste preverjanje znanja, in sicer boste rešili delovni list s snovjo, ki smo jo delali v šoli v 2. konferenci in svežo snovjo, ki ste jo delali sami. Rešitve mi, napisane v wordu, če se da in fotografirane, do petka popoldne pošljite na mail, nujno! Zato, da pregledam in vam odgovorim, koliko ste znali.  PREVERJANJE ZNANJA, 8

Torek, 21. 4. 2020

Danes bomo ponovili književnost na neznanem besedilu. Knjiga Kot v filmu je bila nekaj let nazaj izbrana v okviru projekta Rastem s knjigo kot knjiga primerna za tretjo triado, zato so jo dobili vsi sedmošolci.

Pojdite na spodnjo povezavo, preberite odlomek iz romana in rešite spletne naloge. Zgoraj desno imate kazalček za premikanje strani. To bo za to uro vse.

https://uciteljska.net/kvizi/Kot_v_filmu/Kot_v_filmu.htm

Naj vas potolažim, da ni nič hudega, če česa ne razumete. Važno je, da se potrudite, poizkušate razumeti in vložite nekaj energije v delo. Ob ocenjevanju bom vse to upoštevala in bom vse zelo prilagodila trenutnim razmeram. Tako da – pogumno naprej. 🙂

Petek, 17. 4. 2020 in ponedeljek, 20. 4. 2020

Ste se naužili zraka in pirhov? Ta teden imamo samo dve uri slovenščine  (sreda in petek). 🙂

  1. Upam,da ste prejšnjo uro izvedeli kaj o Prešernu. Danes si boste prebrali pesem Turjaška Rozamunda V Berilu 8 na strani 12-15. Ob strani imate razložene narečne in starinske izraze. Preberite jih.
  2. V zvezek zapišite naslov in napišite, da je to romanca. Zapišite definicijo romance, ki jo najdete na strani 15 levo spodaj.
  3. V zvezke odgovori na vprašanja na strani 14  (od 1. do7).
  4. Kot ste opazili je Rozamunda zelo podobna Urški? V zvezke zapiši v čem sta si podobni in v čem se njuna usoda, sploh konec, vseeno razlikuje? Odgovore mi pošljite do 20. 4 na mail.
  5. Reši naloge na povezavi  od strani 322 do 327, strani so zgoraj levo, samo gor klikneš in greš na naslednjo.     https://eucbeniki.sio.si/slo8/2351/index1.html

 

Petek, 10. 4. 2020 in sreda, 15. 4. 2020

Gremo spet malo na književnost. Tokrat je na vrsti naš največji slovenski pesnik France Prešeren. Kmalu se bomo kaj videli in slišali prek video konference. Do takrat pa ostanite zdravi in pojdite kaj na zrak, lepo je. 🙂

Romantika in Prešeren

Nujno preberi! Pozdravljeni v nov teden. Upam,da ste si malo oddahnili od šole čez vikend. Pogrešam vaše rešitve nalog. Kot ste verjetno slišali, se bo počasi začelo preverjanje in potem ocenjevanje znanja. Morda oboje prek spleta, tako da bi bilo fino, če začnete, tisti, ki niste, počasi pošiljat naloge. Če nismo povezani, bomo težko pridobili informacijo o tem, kar delate, drugače pa zaenkrat ne gre. Tako da – javite se mi tudi tisti, ki se do zdaj niste, če ne drugega, da vidim, kako ste.:)

Torek, 7. 4. 2020 in sreda, 8. 4. 2020

Rešili boste vaje pod naslovom Vaja dela mojstra na str. 78-80.  Prilagam tudi rešitve. Upam, da ste vsaj približno osvojili odvisnike, ki so najpomembnješa snov v tem šolskem letu. Predlagam, da si večkrat pogledate preglednico na koncu DZ ali pa preberete v zvezku, katere odvisnike smo obravnavali.

VAJA DELA MOJSTRA, 8.

Opozorilo – petkov urnik se zaradi športnega dne prenese na ponedeljek, 6. 4!

Petek, 3. 3. 2020 – Ponedeljek, 6. 4. 2020

1. Ponovi, kaj so odvisniki. Preglednico imaš na koncu DZ ali pa zapise v zvezku.

2. Reši DL, ki so mu priložene rešitve. Računam na to, da boste najprej rešili naloge in šele nato pogledali rešitve. :))) Odvisniki, ponovitev

3. Zdržimo še malo! Vemo, da nas že malo pogrešate. 🙂

Še vedno nimam vseh rešitev DL, ki se nanaša na kulturni dan.

Torek, 31.3 in sreda, 1.4.

1. Preberi na strani 74 (DZ), kaj velja za dopustni odvisnik in si glavne značilnosti zapiši v zvezek.

2. Preberi besedilo na strani 72 in 73.

3. Reši naloge 3-13.

4. Preveri naloge (tudi za nazaj, kar ste reševali sami)   rešitve, 8. razred, 3. teden

Petek, 27. 3. 2020 in ponedeljek, 30. 3. 2020

Navodila za delo: Linhart

Navodila za kulturni dan so na glavni vstopni strani!

Ponedeljek, 23. 3. 2020 in torek, 24. 3. 2020

V  sredo je planiran kulturni dan, kar pomeni, da bo vseh 5 šolskih ur namenjenih temu. Ostalih predmetov ta dan ne bo na urniku. Potrebovali boste računalnik, ker si boste ogledali predstavo. Natančna navodila bom dala gor v torek zvečer.

Ta teden bomo prešli še malo na književnost. Za snov sta namenjeni dve šolski uri.

Navodila so v priponki.  Valentin Vodnik

Pa še malo heca:

Sreda, 18. 3. in petek, 20. 3

Tokrat boste dobili navodila za dva dni in si jih lahko razporedite, kakor vam bo najlažje.

1. V zvezek napišite dnevnik za dva zaporedna dneva. Torej – kaj počnete, kako ste se zorganizirali … (dva dni ena velika stran). Dnevnike bom pregledala.

2. Preberi besedilo na strani 67. in reši 2 – 6. naloge (str. 67 – 71)

Tako – to je vse do ponedeljka. Ostanite zdravi. 🙂

Torek, 17. 3.

V zvezek napiši uradno pisno opravičilo. Navodila imaš na strani 66, naloga 14. Upoštevaj vsa pravila.

V zvezek pa zapiši pa tudi osnove o naslednjem odvisniku tj. vzročni odvisnik, str. 70.

Srečno!

Pozdravljeni,

nekaj časa se bomo srečevali virtualno, upajmo, da ne predolgo. Pridno rešujte naloge, da bo kasneje manj dela za vse. 🙂

Najprej preberite definicijo pisnega uradnega opravičila, DZ,  stran 64, bistvo zapišite v zvezek, nato pa rešite še naloge 9., 10., 11., 12., 13., na straneh 63, 64 in 65.

lp