LUM 7

Živijo vsem.

Vaša zadnja letošnja likovna naloga bo povezana s fotografijo. Predvidevam, da vsi kar pogosto fotografirate oziroma slikate s telefoni, zato imate “orodje” velikokrat pri roki.

Tokrat se boste z ogledom predstavitve digitalna_foto opremili z nekaj malega zgodovine, nekaj več teorije in še več idejami, kar vam bo pomagalo pri tem, da boste na LCD (angl. Liquid Crystal Display) ali tekočekristalni zaslon ali skozi kukalo fotoaparata pogledali na drugačen način.

Lahko se osredotočite na zvrsti fotografije, kompozicijo (ki ste jo letos spoznavali v začetku šolskega leta), se igrate z različnimi svetlobami, črno-belo fotografijo ali uporabite katerega od množice filtrov, ki vam jih ponujata telefon ali fotoaparat.

Še dva namiga o svetlobi, ki je pri fotografiji najpomembnejši in osnovni element:

Za fotografije s posebno svetlobo lahko izkoristite modro uro ali/in zlato uro, ki je obdobje ene ure po sončnem vzhodu in pred sončnim zahodom.

Našla sem celo aplikacijo, ki nam pove, kdaj je idealen čas za fotografiranje v eni ali drugi.

Vem, da sem vam naložila v pregled kar veliko materiala, preglejte si ga toliko in tako kot vas ta tema zanima. Znanje, ki ga boste pri tem dobili in uporabili, je življenjsko, saj danes to počnemo (skoraj) vsak dan. In – kdo si ne bi želel imeti lepih in zanimivih fotografij?

Naredite več fotografij, izberite nekaj najboljših in mi vsaj tri pošljite na naslov: urskatusar8@gmail.com

Rok oddaje je sreda, 3. junij.

V upanju na to, da se boste spet odlično izkazali pri ustvarjanju, kot ste se do sedaj, in da bomo na koncu leta vsi uživali ob pogledu na vaše slike v posebni virtualni galeriji, vas lepo pozdravljam in želim krasne majske dni 🙂

Urška

 

Lep pozdrav,

nekateri ste mi že poslali svoj narejen izdelek, drugi svojo idejo o tem, kako boste gradili – plosko, skeletno ali masivno, tretji pač ne. Nič hudega.

Vsi imate več kot štirinajst dni časa za ustvarjanje, to pomeni

do petka, 24. aprila. 

Vaša naloga bo, da iz materiala, ki ga imate na voljo, zgradite domišljijsko stavbo.

Ko bo to opravljeno, jo fotografirajte iz različnih strani in pošljite tri slike 

na naslov: urskatusar8@gmail.com

Za navdih naj vam služijo stavbe, prikazane v predstavitvi, ki so se izvile iz klasične kockaste oblike bolj klasične gradnje in so zato res nekaj posebnega:

arhitektura_nenavadne_stavbe

Ker obstaja velika verjetnost, da bom te izdelke ocenila, se potrudite in tako pridobite dobro oceno. Pri tem bom upoštevala naslednje kriterije, zato bodite pozorni na to,

  • da boste uporabili domišljijo pri oblikovanju
  • da bo vaša stavba dobro “zgrajena”
  • da bo na stavbi jasno vidna skeletna, ploska ali masivna gradnja

Velikost stavbe je vaša izbira in bo verjetno odvisna tudi od tega, kar imate na voljo. Lahko je tudi 10 cm, pol metra ali več.

Veliko veselja pri ustvarjanju vam želim, če imate kakšno vprašanje, vam  bom z veseljem odgovorila, če mi ga boste napisali.

Lepo se imejte in zdravo!

Urška

 

Sedmošolci, pozdravljeni,

se opravičujem, ker ste se mi (ne vem, kako) izmuznili in vas do sedaj nisem niti pozdravila niti zaposlila z likovnimi vsebinami. Bom skušala nadoknaditi zamujeno, vi pa z menoj 🙂

Upam, da je kdo od vas v tem času doma tudi likovno ustvarjal. Če bi rad svoje delo delil z drugimi, naj mi pošlje fotografijo. Zelo je bom vesela. Mogoče jo bomo uvrstili v našo spletno galerijo.

Do sedaj smo se pri likovni umetnosti ukvarjali z risanjem, slikanjem, grafiko in kiparstvom.

Danes si boste ogledali stran ploska_masivna_skeletna o načinih gradnje v arhitekturi.

In dobili nalogo:

Poglej doma, kaj imaš na voljo, da bi iz tega lahko gradil; material za skeletno, masivno ali plosko gradnjo. Seveda ne pričakujem, da boste zidali iz pravih opek, plošč ali lesa in kovine. Namesto tega pa lahko uporabite recimo vejice, slamice, palčke, škatle, kocke, plastelin, manjše kamne, papir, karton, odpadno embalažo, knjige….  

Ko se boš odločil, iz česa boš gradil in kakšen način gradnje boš uporabil, mi to napiši na naslov urskatusar8@gmail.com

To naredi do ponedeljka, 6. aprila.

 

Bodite zdravi in imejte se lepo!

 

učiteljica Urška